Actueel

Op kindcentrum de Swirrel vinden wij de privacy van onze kinderen belangrijk. Om die reden vindt u op deze pagina slechts een selectie van ons nieuws, waarbij we één foto per artikel tonen. Ouders en verzorgers van onze leerlingen kunnen terecht op ons ouderportaal Social Schools voor meer informatie en fotoalbums van de activiteiten. Wie is ingelogd vindt daar ook het laatste nieuws, foto's, de agenda en andere actuele zaken.

Het allereerste Swirrel Songfestival

25 april vond eindelijk het enige echte Swirrel songfestival plaats.

Na twee bloedstollende voorrondes waren de deelnemers bekend.

Meester Syde was de presentator die het geheel soepel aan elkaar praatte.

Alle deelnemers maakten het de jury niet makkelijk en zij moesten dan ook flink overleggen om tot de winnaar te komen. Tijdens dit overleg kon het aanwezige publiek uit zijn dak gaan op het nummer van Joost Klein- Europapa

De lovende woorden van de jury gingen over de dansjes, het goede zang- of playback werk en het enthousiasme tijdens de optredens.

Er kon echter maar 1 de winnaar zijn en dat werd Wietse.

Enorm blij kon hij de beker in ontvangst nemen en natuurlijk wilde hij zijn winnende act nog een keertje opvoeren.

 

 

Moderne geschiedenis Van Napoleon tot de Koude Oorlog.

Project: Moderne Geschiedenis
Er kwam iemand van Tresoar op school om o.a. over de geschiedenis rondom Britsum, Jelsum, Cornjum te vertellen en oude voorwerpen te laten zien.

De kinderen mochten voorwerpen van vroeger meenemen naar school voor de tentoonstelling in de middenruimte. 

Ook hebben we een bezoek gebracht aan de commandopost Grou van de B.B.

We kwamen terecht in een wereld die we helemaal niet kenden en waarvan we zelfs het bestaan niet kenden. Een bijzondere ervaring.

*Wat is Bescherming Bevolking?

De B.B. is een naoorlogse organisatie opgericht door de overheid in 1952. De organisatie was onderdeel van de civiele verdediging en had als taak om de bevolking te beschermen tegen de onmiddellijke gevolgen van oorlogsgeweld gedurende de periode die nu bekend staat als de Koude Oorlog.

Kerstviering

Op donderdag 21 december hadden wij een galakerstdiner op De Swirrel. Alle kinderen kwamen over de rode loper de school binnen. Wat zagen ze er prachtig uit. En wat hebben we heerlijk met elkaar gegeten dankzij de lekkere gerechtjes die door de ouders waren klaar gemaakt.

Voor de peuters was er een heerlijke kerstbrunch. Het was was een groot succes. Er was genoeg lekkers voor de peuters (en de ouders 😉). 

Boekendoos

Wat zien ze er prachtig uit! We zijn erg trots op de kinderen. Vanaf deze week gaan we af en toe in de kring en mogen de kinderen iets vertellen over de boekendoos. Hierna krijgen ze een beoordeling met een cijfer van ons. We zijn benieuwd.

Kerkbezoek

Groep 3/4 is naar de Johannestjerke in Britsum geweest. We hebben de kerk van binnen en buiten bekeken. De kinderen hadden al vragen bedacht, die we vandaag gesteld hebben. We weten nu dat de kerk al ouder is dan 800 jaar! De kerk is op een terp gebouwd, zodat de mensen vroeger bij hoog water naar de kerk konden gaan, omdat het daar droog bleef.
We weten dat er vroeger mensen in de kerk begraven werden. Dan moest je wel heel veel geld betalen. Daar komt de uitdrukking "rijke stinkerds" ook vandaan. Nu worden mensen niet meer in de kerk begraven.
We hebben allerlei verschillende dingen gezien in de kerk. Er is een prachtig orgel, we hebben er ook even naar kunnen luisteren. Erg indrukwekkend vonden de kinderen.
Aan de binnenkant konden we muurschilderingen zien, wel heel vaag. Deze zijn weer tevoorschijn gekomen tijdens een schoonmaak, ze zaten verstopt onder een dikke witte kalklaag.
De kinderen waren ook benieuwd of er mensen in de kerk wonen. Dat is niet het geval, maar er wonen wel vleermuizen!

 

Project Sport en Kleding

Wat deden de brandweer en ambulance op de Swirrel deze week?
Na de politie kwamen ook de brandweer en ambulance bij groep 5 t/m 8 op bezoek om iets te vertellen over hun uniformen.

Bij de brandweer konden de kinderen via de laptop meedoen aan een soort quiz. Aan het eind kregen ze een formulier mee voor een vluchtplan. Als ze dit plan op school laten zien krijgen ze van ons een sleutelhanger van de brandweer.

Van het ambulance personeel hadden we een presentatie over hun outfit en mochten we een kijkje nemen bij de wagen. Bij beide was er ruimte voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

We hebben veel geleerd en zijn blij dat ze ons iets wilden vertellen over de functies van het uniform. Amy en Amber hebben een bedankje gemaakt namens onze school.